Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

A L I K T Y P A



C L A V I E   D U S O N


 
A   L   I   K   T   Y   P   A


S C U L P T U R E S

ΝΙΣΥΡΟΣ  31 /8 – 2/9 2016

                                                                                                                  Ορισμός:

Άλς> η θάλασσα

Κτυπώ> πλήττω,  προκαλώ ζημιά

Αλίκτυπος> ο υπό της θαλάσσης πληττόμενος


Προσκαλείστε στην έκθεση γλυπτικής με τίτλο ΑΛΙΚΤΥΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί από 31 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου και ώρες από 6 έως 8 το απόγευμα στην παραλία Κρεμάρες.
Περιλαμβάνει έργα του γλύπτη Clavie Duson, όλα από φερτά υλικά που η θάλασσα ξέβρασε στις ακτές της Νισύρου. Είναι δουλειά του Α’ εξαμήνου του 2016 και δεν χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρισμός στην κατασκευή των έργων. Ο γλύπτης δούλεψε επιτόπου στην παραλία Κρεμάρες, απ’ όπου προέρχονται και τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τα έργα, τις βάσεις και τα βάθρα τους.
 Η έκθεση ΑΛΙΚΤΥΠΑ είναι ένα θερμό ευχαριστώ του δημιουργού προς τους ανθρώπους της Νισύρου, που τον αγκάλιασαν, τον φιλοξένησαν, τον βοήθησαν. Χωρίς αυτούς δεν θα είχε συμβεί. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι με χαρά.
 


Definition:
Άλς(als)>(n.) the sea (in ancient Greek)
Κτυπώ(ktypo)>(v.) harm, bash, hit
Αλίκτυπος(aliktypos)>(adj.) bashed by the sea

You are invited to an exhibition of sculptures titled ALIKTYPA, which will take place from August 31st until September 2nd from 6pm to 8pm in Kremares beach.
The exhibition features artworks of the sculptor Clavie Duson, each piece made from materials washed ashore by the sea along the coastline of Nisyros. It is the work of the 1st semester of 2016, and no electricity was used to construct the sculptures. The artist worked on Kremares beach, where most of the materials used for the sculptures, their bases and their pedestals came from.
 The exhibition ALIKTYPA is a warm thank you from the creator to the people of Nisyros, who embraced, hosted, helped him. Without them it wouldn’t happen.














































                                                                    



Η τέχνη γεννιέται εκεί που υπάρχρει διαχρονική και ακόρεστη δίψα για το πνευματικό, το ιδεώδες. Μια δίψα που οδηγεί τους ανθρώπους στην τέχνη. Η σύγχρονη τέχνη  έχει πάρει λανθασμένη τροπή, καθώς εγκαταλείπει την αναζήτηση του νήματος της υπάρξης και επικυρώνει την αυταξία του ατόμου.  Ό,τι  φιλοδοξεί να είναι τέχνη αρχίζει να μοιάζει εκκεντρική ενασχόληση διαβλητών προσώπων που υποστηρίζουν ότι κάθε ατομική δραστηριότητα έχει καθαυτήν αξία απλώς και μόνο ως  επίδειξη πεισματικής επιμονής. Στην καλλιτεχνική δημιουργία όμως η προσωπικότητα δεν επιβάλλεται παρά υπηρετεί μιαν άλλη, υψηλότερη και συλλογική ιδέα. Ο καλλιτέχνης είναι πάντοτε υπηρέτης και προσπαθεί μονίμως να ξεπληρώσει το χάρισμα που του δόθηκε. Αλλά ο σύγχρονος άνθρωπος δεν θέλει να κάνει την παραμικρή θυσία, ακόμα κι αν μόνο με τη θυσία επιβεβαιώνεται. Η γνήσια καλλιτεχνική εικόνα βασίζεται πάντοτε σε έναν οργανικό σύνδεσμο μεταξύ ιδέας και φόρμας. Κάθε ανισομέρεια φόρμας και ιδέας εμποδίζει τη δημιουργία της καλλιτεχνικής εικόνας  και το έργο παραμένει έξω απ’την περιοχή της τέχνης. Δυστυχώς οι άπειροι όροι και ετικέτες που χρησιμεύουν μόνο για να συσκοτίσουν το νόημα όσων λέγονται και προκαλούν περισσότερο σύγχυση, δυσκολεύουν την ίδια τη δημιουργία.

Αντρέι Ταρκόφσκι

Η ηθική  και η αισθητική μου δεν μου επιτρέπουν κανενός είδους λόγο σχετικά με τα έργα, παρά μόνο την εικόνα τους στο τοπίο που γεννήθηκαν, ως μοναδικό μέσον συνομιλίας με το θεατή και ταυτόχρονα βιογραφικό μου.
Ένα θερμό ευχαριστώ στους ανθρώπους, που χωρίς αυτούς δεν θα πραγματοποιούνταν η έκθεση.
CLAVIE DUSON

Φραντσέσκο Ρομάνο Πετίλο
Δαμιανός
Μέλπω Κάς
Γιώργος Διακομιχάλης
Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου
Μανώλης Παπάζογλου
Άρτεμις Μιχαηλίδου
Ειρήνη Καρούτσου
Γόης 








 

3 σχόλια:

vs είπε...

Κρίμα που δεν ήμουν. Ελπίζω του χρόνου.
Πολύ ξεχωριστή ιδέα, πολύ ξεχωριστά έργα.

vs είπε...

Θελουμε φωτο απ τη φετινη σου εκθεση

vs είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.